DOELGROEPEN


KINDEREN

 

Als u zich zorgen maakt over het stappatroon van uw kind, kan het nuttig zijn om uw kind preventief te laten screenen. De podoloog kan zonodig gericht schoenadvies geven of uw kind doorverwijzen naar een andere paramedicus. Podologische zolen worden pas vanaf een leeftijd van zes jaar overwogen. Voordien zijn kindervoeten nog in volle ontwikkeling en heeft een kind nog geen volwassen gangpatroon. 
SPORTERS

 

Mensen die op recreatief of professioneel niveau sporten, kunnen vroeg of laat overbelasting letsels ter hoogte van de voet, knie, heup of lage rug oplopen. Aan de hand van een klinisch/biomechanisch onderzoek en ganganalyse tracht de podoloog de oorzaak van de klacht(en) te achterhalen. Indien nodig wordt er schoenadvies gegeven, worden er podologische zolen vervaardigd of wordt er doorverwezen naar een andere (para)medicus.

 DIABETESPATIËNTEN

 

Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op voetproblemen. Om ernstige complicaties te voorkomen, wordt een jaarlijkse screening aangeraden. Er wordt gescreend op neuropathie, vasculopathie en beperkte beweeglijkheid van de gewrichten. Indien nodig kan er een podologische voetverzorging uitgevoerd worden, schoenadvies gegeven worden en tips ter preventie van wonden gegeven worden.

 REUMAPATIËNTEN


Bij reumapatiënten verandert de vorm van de voet ten gevolge van ontstekingsprocessen in- en rond de voetgewrichten.

Hierdoor kan het stappatroon veranderen en kunnen er drukplekken en eeltvorming ontstaan. Een podoloog kan de eelt verwijderen, de drukplekken ontlasten aan de hand van vilt- of siliconetherapie en het stappatroon corrigeren aan de hand van podologische zolen.